Verdun 1916 - erindringssteder

Landskab fra den gamle slagmark ved Chattancourt og Marre nordvest for Verdun

Sejrsmonumentet

i Verdun

Sejrssøjlen blev indviet i 1929 af republikkens præsident fra 1913 til 1920, Raymond Poincaré. Han var født på egnen (Bar-le-Duc) og var stærkt følelsesmæssigt involveret i Verdun-slaget. De årlige Verdun minde- højtideligheder i juni finder sted her. Søjlen er ca 30 m høj. Det er vanskeligt at se, om figuren på toppen af søjlen (Billede herunder) er en ridder fra middelalderen, en moderne soldat med sværd eller en sejrsgud. Den ville næppe vinde nogen skønhedskonkurrence. Monumentet er i øvrigt et af de få større mindesmærker, der først og fremmest er viet til sejren. Sejrsmonumentet er ikke medtaget på siderne med erindringssteder.

Copyright Bo Jessen 2012-20

Erindringssteder omkring Verdun

(Den omtrentlige beliggenhed i forhold til Verdun er vist på kortet herunder)

Følgende erindringssteder på østbredden af floden Meuse er beskrevet:

 

Fort de Douaumont

En af hjørnestenene i forsvaret af Verdun. Fortet blev erobret af tyskerne nærmest ved en tilfældighed og næsten uden blodsudgydelse - og tilbageerobret af franskmændene nogle måneder senere med store tab. 

Tranchée des Baïonnettes

Et monument over en skyttegrav med faldne franske soldater, der ved en udgravning (skyttegraven var fyldt med jord fra eksploderende granater) alle blev fundet siddende med gevær med påsat bajonet, klar til kamp.

Ossuaire og den Nationale Kirkegård

Benhuset ved Fort de Douaumont. Knogler fra 130.000 faldne franske og tyske soldater samlet i en 'fællesgrav', en særlig bygning med en særpræget arkitektur.

Bois des Caures

Skoven med bl.a. mindesteder for oberst Driant. Driant var med i de forreste franske skyttegravslinjer, da det tyske angreb begyndte d.21.marts 1916.

 

Consenvoye

Tysk militær kirkegård i en landsby 20 km nord for Verdun. Her ligger 11148 tyske soldater, faldet i kamp omkring Verdun. Som andre tyske kirkegårde er der ingen arkitektur, kun græs, kors og træer.

- på vestbredden af floden Meuse er følgende beskrevet:

Le Mort-Hommes og Cote 304

Det tog tyskerne mere end et måned at erobre disse høje. De blev ligesom Fort Douaumont et symbol på fransk modstandsvilje. På toppen af Le Mort-Hommes er der et usædvanligt monument.