Forside/Fem erindringssteder/Verdun 1916
Verdun 1916 - Introduktion


Verdun centrum omkring floden Meuse i dag.  Billedet af den fredelige nordfranske turistby er langt væk fra den krigshærgede by i 1916, da stort set alle huse i bymidten blev forvandlet til ruiner.  
                          

Forside
med introduktion

Seks
temaer
Fem
erindringssteder
Soldaterne
og krigen
Eftertiden
om Vestfronten

Indeks


  Verdun 1916 - Menu


1. Landskabet ved Verdun
    
Læs mere om landskabet ved Verdun


2. Erindringssteder.

Læs mere om erindringssteder ved Verdun
.3. Verdunslaget


Læs mere om den tyske offensiv og slaget om Verdun - som blev til slaget om Frankrig


4. Soldaternes erindringer.

Læs her beretninger fra franske og tyske soldater ved Verdun..


Verdun   februar - november 1916
 

D.21.februar 1916 indledte tyskerne på Vestfronten en storoffensiv mod den nordfranske fæstningsby Verdun. Offensiven var et forsøg på at slå Frankrig ud af krigen.

Men Verdun blev i 1916 et symbol på fransk forsvarsvilje. I 10 måneder gennemlevede de franske forsvarere af området nord for byen et sandt helvede på jord på grund af de intensive bombardementer. Tallet for de franske faldne var d.18.december 1916 løbet op i 163000.

Men også for de tyske soldater blev Verdun et helvede. Tallet for de tyske faldne nåede 142000. Mere end 2/3 af alle franske infanteriregimenter deltog på et eller andet tidspunkt i forsvaret, som fandt sted på et areal mindre end 100 km2. Kun en ud af hver fjerde soldat kom uskadt ud af slaget. Men tabstallene for de franske offensiver i august-september 1914 i Alsace-Lorraine var næsten dobbelt så store! Hvorfor er det så alligevel Verdun 1916, som kom til at stå som symbolet på fransk forsvar? 

Udfaldet af kampene ved Verdun blev af franskmændene set som en fransk sejr, en strategisk sejr og en psykologisk sejr. Et truende nederlag var blevet vendt til sejr takket være det offer, som den menige soldat - den franske poilu - havde bragt sit land.

Verdun ligger på en af de klassiske ’invasionsveje' ind i Frankrig. I 1600-tallet anlagde Luis 14’s arkitekt Vauban en fæstning omkring byen. I 1871, da Frankrig måtte afstå Alsace-Lorraine til Tyskland, blev Verdun en grænsefæstning og nu et symbol på den franske modstand mod Tyskland. Byens fæstning blev udbygget med en række moderne forter nordøst og nordvest for byen.

Men det var uklart for franskmændene, hvilken militær værdi forterne havde i 1916 efter at det havde vist sig, at tyskerne i 1914 ved indmarchen i Belgien først var gået uden om de store grænseforter der og bagefter havde nedkæmpet dem med tungt artilleri. Den franske øverstkommanderende, general Joffre, havde derfor udtyndet forsvaret af Verdun. Der var mere brug for tropperne og kanonerne på fronterne længere mod nordvest.

I dagene inden det tyske angreb vidste man godt på fransk side, at der var’ noget på vej’, men man var ikke forberedt på den voldsomhed, som angrebet kom med...

 
Verdun 1916 - Menu:Læs mere om landskabet ved Verdun


Læs mere om erindringsstederne ved Verdun her


Læs mere om slaget om Verdun her


Læs om hvordan franske og tyske soldater oplevede Verdun her

 

Copyright Bo Jessen 2012-14