Forside/Fem erindringssteder/Somme 1916 introduktion/Somme 1916 - erindringssteder


Erindringssteder

ved

Somme 1916

Sheffield Park/Serre

Den gamle skyttegrav i skovbrynet i Sheffield Park er stadig markeret

Pals-bataljonerne i angreb.

I Sheffield Park ved Serre er den oprindelige del af slagmarken bevaret. I parken er der flere mindestene for de såkaldte Pals (kammerat) bataljoner. Kirkegårdene ligger i ingenmandsland.

Læs mere om de tusinder af frivillige fra de engelske storbyer, der kom i kamp i Somme-offensiven den skæbnesvangre dag d.1.juli 1916.

Newfoundland Park

Caribouen i Newfoundland Park

En nation mister sin fremtid.

I Newfoundland Park ved Beaumont-Hamel er det en Caribou, der er 'hovedpersonen'. Den symboliserer Newfoundland, der står og skriger sin smerte ud over mindeparken.

Newfoundland var dengang et dominion i det britiske imperium. men tabene blev for store til at det lille land kunne fortsætte alene? Læs mere om Newfoundland Park.

Thiepval-monumentet

Udsnit af Thiepval monumentet

Monumentet for de savnede.

Det sønderbombede slot Thiepval ved landsbyen af samme navn blev valgt som stedet for monumentet over de savnede 76.000 britiske soldater i Somme-slaget.

Monumentet er udformet som en kæmpe romersk triumfbue på 4 ben! Men var det tænkt som en triumfbue?

Australiens hellige jord.

Pozières-slagmarken er et blodigt kapitel i Australiens historie.

Den australske 1.Division, som bestod af frivillige, der havde meldt sig i august-september 1914, fik sin ilddåb i offensiven ved Pozières. 

Det efterfølgende tyske bombardement af divisionen blev usædvanligt hårdt. Det er blevet en del af Australiens historiske identitet. 

Et tysk og et fransk mindesmærke.

Tyske mindesmærker over faldne blev fjernet af franskmændene efter krigen. Men på nogle af de tyske soldaterkirkegårde i Frankrig fik den tyske krigergravskommission tilladelse til at opføre mindre mindesmærker som her i Rancourt.

Det franske monument og den franske kirkegård ved Rancourt har en særlig historie.

En minesprængning.

Lochnagarkrateret ved la Boisselle.

Minesprængninger under fjendens linje var et vigtigt våben, navnlig ved starten af en offensiv. Briterne sprængte to kæmpeminer d.1.juli 1916 om morgenen. Sprængningen af minen ved La Boisselle var den ene.

Den resulterede i et meget stort krater. men var den til fordel for briterne? 

Vestfronten 1916

Pozieres

Det australske flag over slagmarken ved Pozières

Rancourt

Mindetavlen på det tyske kapel i Rancourt

La Boisselle - Lochnagar

Udsnit af Lochnagar-krateret

Somme -

erindringssteder i dag

Kort over Somme-området i dag. Mellem byerne Albert og Bapaume ligger der mange erindringssteder fra 1916-slagmarken. Her er valgt følgende: Serre (Sheffield Park), Newfoundland Park, Thiepval, Pozières, la Boisselle og Rancourt.

Copyright Bo Jessen 2012-17