Forside med introduktion/Fem erindringssteder/Le Chemin des Dames introduktion/Beretninger
    
Soldaternes beretninger
fra
Le Chemin des Dames

 

Infanterister


Paul Clerfeuille

Soldaten Paul Clerfeuilles sobre beretning om angrebet i ingenmandsland 16.april 1917 og om opholdet i et granathul flere dage i træk uden forsyninger fortæller nøgternt om forholdene for de (overlevende) franske infanterister i en helt fejlslagen offensiv....


To franske infanterister

 'Le Poilu' - egentlig 'den behårede' eller 'den skæggede' - er den populære betegnelse for den almindelige franske infanterist. Selv brød soldaterne sig ikke om betegnelsen, men foretrak 'bonhomme'.

Mange af de krigsdagbøger, som flere af dem førte fra krigens begyndelse, er enten udkommet i bogform eller brugt som grundlag for deres erindringer. Historikere har siden 1930'erne appeleret til veteraner om at indsende deres dagbøger, breve m.v. til universiteter (eller til Frankrigs Radio). Meget af det indsendte er blevet inddraget i videnskabelige værker om Vestfronten eller udgivet i populær form. 
 
To af disse soldaterberetninger er repræsenteret her: den menige soldat Paul Clerfeuille og sergenten Jean Portes. Begge var med i offensiven d.16.april - og begge slap med livet i behold, men mærket af de grufulde oplevelser.


Læs mere her...

Forfattere


'le Poilu'
- udsnit af forsiden på bogen
 'La Peur' af Gabriel Chevallier

Chevalliers bog 'La Peur' - 'Frygten' - forsøgte at give et sandfærdigt billede af den menige soldat, hvis fremherskende følelse var frygten for granaterne. Chevalliers billede var langt fra den officielle fremstilling, men måske overdrev Chevallier? Måske var der mange franske soldater, der kæmpede med fædrelandet i hjertet?...

To franske forfattere

Den fornyede interesse i vore dage for 1.verdenskrig og specielt Vestfronten har sat fokus på den enkelte soldat, både i Frankrig og Storbritannien, men er ikke slået igennem i Tyskland. Mange af de krigsdagbøger, som er blevet udgivet i bogform, er sammen med de romaner om den menige soldat, der begyndte at udkomme efter krigen - og fortsat udkommer - , genstand for en stor debat blandt franske historikere. Er de pålidelige som historiske kilder?

Flere af forfatterne til romanerne var selv med ved Vestfronten og vidste formodentlig, hvad de skrev om. Men overdrev deres trængsler? eller det modsatte - tav de om dem af politiske grunde?

De to forfattere, der er repræsenteret her, er Gabriel Chevallier, også kendt uden for Frankrig med romanen 'Forargelsens hus', samt Georges Gaudy, kun kendt i Frankrig med sine krigserindringer og sine politiske artikler fra 1930'erne og 1940'erne.

Læs mere her...

Copyright Bo Jessen 2012-2014