Forside/Fem erindringssteder/Arras-Vimy 1917 introduktion/Arras-Vimy erindringssteder/Notre Dame de Lorette
Notre Dame de Lorette
 


Notre Dame de Lorette - højderyggen med det franske nationale mindemærke for de faldne i Den Store krig. Kapellet ses til venstre. Bygningen til højre har form som et fyrtårn. Se venstre spalte herunder. Navnet Lorette stammer formodentlig fra 'La Loreta', Jomfru Marias hus i det centrale Italien, hvortil det var flyttet af korsriddere fra Det hellige land. En pilgrim fra den lokale landsby, Ablain St Nazaire, var i 1727 draget til La Loreta for at blive helbredt. Han vendte tilbage - helbredt - med en statue af jomfru Maria og byggede det kapel, som stod der til 1914.


Anlægget -  et nationalt monument

Højdedraget, som Notre-Dame de Lorette ligger på, er 165 m over havets overflade. Det var sammen med Vimy højdedraget de vigtigste militære støttepunkter for tyskerne i 1914 i området. Franskmændene tilbageerobrede La Lorette i maj1915.

Hele anlægget blev påbegyndt i 1921. 'Fyrtårnet' (billede til venstre) blev indviet i 1925, kapellet i 1927.
Fyrtårnet er 52 m højt. der er fem etager. Lyset i toppen drejer 5 gange i minuttet. I  tårnets krypt er der 32 kister med ukendte soldater. På de øvrige etager er der rum med forskellige genstande fra slagmarken samt datidige illustrationer, der fortæller om slaget og slagmarken.

En frivillig  'æresvagt' på 7-10 mand står ved indgangen til anlægget og til bygningerne. Æresvagten hører under foreningen bag anlægget, 'L'Association du monument de Notre-Damme-de-Lorette. I alt er over 3500 frivillige tilsluttet.

Frankrigs største militære kirkegård

Kirkegården indeholder næsten 39.958 faldne franske soldater, heraf 19.998 ukendte, resten ukendte i 8 massegrave - ossarier.
Højdedraget var centrum for kampene på den nordlige del af vestfronten efter at denne var stivnet i efteråret 1914 - det første og det andet slag om Artois.

I 1914 og 1915 faldt over 200.000 mand i dette område! 
De er overflyttet fra mere end 150 mindre kirkegåde, der blev oprettet under kampene. Dermed er det den største franske kirkegård fra 1.Verdenskrig.

I kirken er der over alt på væggene opsat mindetavler for enheder og enkelte soldater.

General Paul Maistre (1858-1922). Lidt usædvanligt er en menig soldat anbragt ved hans fødder. Måske er meningen, at generobringen af Lorette var aldrig sket uden de menige soldaters særlige indsats. Natten til d.12.maj 1915 krøb de franske soldater op til det tyske fort, anbragte sække med jord foran de tyske maskingevær, hvorefter de angreb tyskerne med bajonetterne.

General Maistre

Statuen, der hylder Maistre for erobringen af Notre-Dame de Lorette-højdedraget (maj 1915) er placeret over for indgangen til kirkegården. Oprindeligt blev statuen rejst på selve kirkegården, men blev så flyttet til den nuværende plads, hvor man mente, at generalen havde sin kommandopost i maj 1915.

Maistre blev chef for det 21.Armékorps fra september 1914 (uden at have prøvet at stå i  spidsen for en division i kamp!) I vinteren 1914 og i foråret 1915 mistede hans korps 80.000 mand i angrebene på Notre-dame de Lorette. Først i maj 1915, det andet slag om Artois, lykkedes generobringen ved et usædvanligt hårdt og blodigt angreb på den tyske befæstning.

Men dette stoppede tilsyneladende ikke hans karriere. I 1917 blev han chef for 6. Armé, og i 1918 tog han ledelsen af armérne i centrum af den franske del af fronten. Han fik ry for at være en robust og seriøs leder, men også en noget bidsk herre.

Nær indgangen ligger en anden general, Ernest Barbot (1855-1915), begravet. Han faldt i spidsen for sine 'chasseurs alpins' (alpejægere) nær Cabaret Rouge i det andet slag om Artois, 10 maj 1915. Han fik en statue i landsbyen Souchez syd for Lorette-højdedraget. Han blev stærkt hædret i officielle publikationer for at have reddet Arras ikke bare engang i 1914, men to gange. Han nægtede at adlyde en ordre om tilbagetrækning (oktober 1914)

Den ukendte soldat
I krypten i tårnet er der anbragt 32 kister i grupper med 8 i hver. 5 af kisterne indholder den ukendte soldat fra krigen 1939-1945, fra Algierkrigen, fra krigen i Tunis og Marokko, krigen i Indokina samt en med aske fra deporterede til nazisternes uderyddelseslejre.
I gulvet ved indgangen ses en gravsten, hvis inskription fortæller, at her ligger tusinder af ukendte soldater (over 8000)
(herunder
).

              

Litteratur:
Holt, Tonie og Valmai: Major and Mrs Holts Battlefield Guide to the Western front North (2007)
http://www.remembrancetrails-northernfrance.com

Copyright Bo Jessen 2012-14